Building. 1st century

Description. Popularly known as "Roman mausoleum", this burial mound dates from the second quarter of the 1st century.

It consists of a cylindrical building constructed with an inner core of concrete clad in blocks of calcarenite. The mausoleum was discovered in 1993 during the realization of archaeological tastings for the construction of a parking lot. Due to the importance of the discovery, it was decided to preserve the remains, reconstructing themselves following original patterns. Following the current restoration criteria, a stone other than the original calcarenite was used, so that the original integrated fragments were clearly visible.
It conserves the funeral chamber that sheltered the cinerary urn, as well as remains of the basement, cornices and crenelated parapet. Unusual in the peninsula for its typology, it could have been designed by an Italic architect taking as reference other mausoleums of the imperial capital and of Italy.

Of the magnitude of the mound, as well as its location next to the wall, it follows that it must have belonged to a wealthy family. On the one hand, this typology is not usual in Hispania, this being one of the few examples currently known. On the other hand, the Roman law established the obligation to build the burials on the outskirts of the city on the sides of the roads. The situation of the burial was a clear exponent of the status of the family: the closer to the city, the higher the family position.
The preserved mound had a twin on the other side of the road that connected Corduba with Hispalis (present-day Seville) and that left the city through the western gate or "Porta Principalis Sinistra" old Puerta de Gallegos, and from which we can observe the original remains of the pavement of the time. It is probable that one of them - the conserved one - was destined to the pater families, while the other one was destined for his wife and children.

The state of this second tomb prevented its reconstruction. However, its layout has been conserved in a plan through a semicircle of granite slabs on the pavement of Paseo de la Victoria and another semicircle that forms a viewpoint to the site.

0 Reviews

Rate us and Write a Review

Rate